KUHINJA NAŠIH KRAJEVA: Neumske dagnje na buzaru

SASTOJCI (ZA 10 OSOBA):

dagnje 5 kg
maslinovo ulje 2,5 dcl
bijeli luk glavica 1 kom
peršin 3 dkg
krušne mrvice 5 dkg
pire rajčica 7,5 dcl
bijelo vino 5 dcl
sol 0,5 dkg
papar 1 dkg

PRIPRAVA:

Školjke operemo grubom četkom ili čeličnom vunom. Iz svake dagnje iščupamo niti prijanjaljke. U vrućem ulju prepržimo sitno sjeckani bijeli luk. Čim zapjeni, dodamo oprane školjke. Dodamo sitno sjeckani peršin.

Popaprimo i posolimo po želji. Dodamo krušne mrvice. Dodamo pire rajčicu. Dolijemo bijelo vino. Kuhamo poklopljeno i povremeno promiješamo.

Kad se školjke otvore, gotove su. Ako se ne otvore, nisu svježe i u tom slučaju su jako opasne.