KUHINJA NAŠIH KRAJEVA: Ramski pijani šaran

SASTOJCI (ZA 10 OSOBA):

šaran oko 3 kg, 1 kom
ulje 4 dcl
bijelo vino 4 dcl
sok od limuna 2 kom
krumpir 2 kg
luk 25 dkg
češnjak 3 dkg
pelata 80 dkg
sol 5 dkg
papar 0,5 dkg

PRIPRAVA:

Šarana očistiti, zarezati na nekoliko mjesta i posoliti. Na vrelom ulju kratko propržiti cijelog šarana, pa ga premjestiti u tepsiju i staviti u pećnicu zagrijanu na 180 °C oko 60 minuta. Tijekom pečenja zalijevati ga mješavinom vina i limunova soka.

Na zagrijanom ulju propržiti nasjeckani luk i češnjak, dodati pelate, sol, papar i pirjati oko 20 minuta. Pečenog šarana zaliti pripremljenim umakom i ostaviti u pećnici još 5 minuta.

Poslužiti uz slani kuhani krumpir.