Kujundžijski zanat izumire u Hercegovini

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji postoji oko dvije tisuće obrtničkih radnji. U posljednjim godinama mnoštvo ih je stavilo ključ u bravu. No, ima i onih obrtnika kojima posao cvjeta.

Najmlađi, 31-godišnji kujundžija iz Mostara Mirza Redžović već deset godina oživljava skoro izumrli zanat. Kaže nam kako se divio gledati udaranje čekića po bakrenoj ploči kod jednog kujundžije koji ga je i ohrabrio da mu se pridruži.

Svaki udarac je značajan jer nema gumice za eventualne greške. U turističkoj sezoni ovi radovi su iznimno traženi, zbog čega se glavni posao obavlja zimi.

Stari most i plodovi Hercegovine najčešći su motivi koji inspiriraju Mirzu, ali radi i po narudžbi. Tako se neka njegova djela, poput Slovenskog zmaja u Ljubljani, mogu pronaći diljem svijeta. Najčešći kupci su Japanci i Korejci koji iznimno cijene ručni rad.

Nekad su zvuci čekića po bakrenoj ploči odzvanjale puno češće Kujundžilukom koji je i dobio naziv po ovim obrtnicima. No danas su ovi zvuci sve rjeđi. U Mostaru ih ima tek deset.