Kvesić: “Sve bebe su imale smrtonosne dijagnoze”

Preminule bebe u SKB-u Mostar bile su zaražene bakterijom, potvrđeno je u izvješću Federalne uprave za inspekcijske poslove. U bolnici ipak tvrde kako to nije jedini uzrok smrti novorođenčadi.

Bakterija Klebsiella pneumoniae pronađena je kod svake od četiri preminule bebe. U SKB-u kažu kako je novorođenčad imala i brojne druge dijagnoze koje su mogle dovesti do smrti.

“Sve četiri bebe imale su smrtonosne dijagnoze. Ne mogu reći bi li preživjele da nije bilo Klebsielle, možda bi”, rekao je Kvesić.

Spomenuta bakterija dio je crijevne flore svakog čovjeka, ali nije alarmantna u nižim koncentracijama. Do komplikacija je došlo zbog preranog rođenja novorođenčadi, kaže Kvesić, koji tvrdi kako medicinska struka u ovom slučaju nije zakazala. Naglašava da bolnica ne funkcionira u izvanrednom stanju. Ova bakterija problem je svake bolnice na svijetu, kaže Kvesić i najavljuje da će se boriti protiv nje na sve moguće načine.

Podsjećamo, inspekcijski nadzor izvršila je Federalna uprava 26. i 27. rujna ove godine, a na zahtjev Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNŽ-a. U izvješću piše kako je bakterija Klebsiella izolirana i na vrhu jednog katetera, no bolnica ovu tvrdnju osporava. Kažu kako izvanrednog stanja nema, a SKB Mostar nastavlja normalno funkcionirati.