Kvesić: “Novim kadrovima ublažiti probleme SKB-a Mostar”

Iza Sveučilišne kliničke bolnice Mostar jedna je od najtežih poslijeratnih godina. Nekoliko puta tijekom godine račun bolnice bio je blokiran, dugovanja su rasla, a vlasti nisu ponudile ništa osim obećanja. Ipak, na samom kraju godine došla je dobra vijest s federalne razine. Vlada Federacije po prvi puta u proračunu planira sredstva za bolnice.

Ravnatelj SKB-a Mostar Ante Kvesić zadovoljan je što je vlast napokon prihvatila činjenicu da se bolnicama treba pomoći. Kvesić se nada da će tijekom iduće godine biti riješeno i pitanje Zakona o konsolidaciji dugovanja zdravstvenih institucija, što je jedan od uvjeta za normalno funkcioniranje bolnica u Federaciji.

Unatoč svim poteškoćama s kojima se suočava mostarska bolnica, prije nekoliko dana raspisan je natječaj za prijam 31 specijalizanta, a neki od njih obučavat će se za transplantacijski centar koji je u dugoročnim planovima ove bolnice.

Iako bolnica ima velikih financijskih problema, Kvesić nam je rekao da je svjestan kako se budućnost može osigurati samo stvaranjem novih kadrova. Bolnica gotovo na svim odjelima ima problema s nedostatkom kadrova, a upravo nove specijalizacije bi trebale ublažiti taj problem.

“Školovat ćemo ljude za transplantacije. U BiH ta je priča, usudio bih se reći, u zaostatku 50 godina”, rekao je Kvesić.