Larisa Cerić sportašica 2018. godine BiH u izboru Olimpijskog odbora

Trofejna bosanskohercegovačka judašica Larisa Cerić izabrana je za sportašicu 2018. godine u Bosni i Hercegovini, na osmoj manifestaciji ”Izbor sportiste godine” u organizaciji Olimpijskog odbora Bosne i Hercegovine.

U svečanom ambijentu Olimpijskog muzeja BiH, Cerić je dobila najviše priznanje za svoju rezultatski najuspješniju godinu u kojoj je osvojila nekoliko vrhunskih sportskih odličja.

Cerić je u 2018. godini osvojila brončanu medalju na svjetskom prvenstvu za seniore u Bakuu (Azerbejdžan), srebrenu medalju na europskom prvenstvu za seniore u Tel Avivu (Izrael), zlatnu medalju na grand turniru u ruskom Ekaterinburgu, te srebro na grand Prixu u Antalija (Turska).

“Ovo je godina iz mojih snova, osvojila sam dosta medalja i bila sam jedno vrijeme prva na svjetskoj rang listi. Ovo je velika čast i moram zahvaliti svima koji su mi pomogli da ostvarim ove rezultate”, kazala je Cerić putem video linka, jer zbog klupskih obveza nije bila u mogućnosti nazočiti večerašnjoj ceremoniji.

Vlasnica je devet europskih i tri svjetske medalje, a struka je uvjerena da još nije dosegla svoj maksimum.

Cerić je dobila i nagradu za najbolju sportašicu u seniorskoj konkurenciji, dok su tu nagradu u kategoriji sportaša dobili karataš Ivan Klepić i atletičar Mesud Pezer.

Nagrade za najbolje mlade sportašice u kategoriji juniorki dobile su Emina Abdulić (karate) u Emina Pašukan (plivanje), dok je najbolja mlada sportašica u kategoriji kadetkinja Džejla Makaš (taekwondo).

Najbolji mladi sportaš u kategoriji juniora je taekwondoist Nedžad Husić.

Ženski košarkaški klub RMU Banovići proglašen je najuspješnijim sportskim klubom, dok je muška seniorska karate reprezentacija BiH primila priznanje za najuspješniju reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Najuspješniji trener je Branislav Crnogorac (Judo).

Specijalnu nagradu Međunarodnog olimpijskog odbora dobio je gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka za inicijativu i podršku renoviranju Olimpijskog muzeja.

“Obnova Olimpijskog muzeja je poklon svim građanima Sarajeva i BiH. Drago mi je što ćemo u februaru, za zimski olimpijski festival mladih EYOF, ponovo zapaliti olimpijski plamen”, kazao je Skaka.

Za dugogodišnji doprinos u razvoju sporta nagradu je dobio Esad Omerhodžić (odbojka).

Promotori sporta Bosne i Hercegovine su bivši košarkaš i reprezentativac BiH Mirza Teletović, te posthumno bokserska legenda Marijan Beneš.

Boćar Ivan Galić dobio je priznanje za najboljeg sportaša ili ekipu iz obitelji neolimpijskih sportova.

Posebnu nagradu za istaknuti sportski rezultat individualno su dobili osvajači medalja s mediteranskih igara u Tarragoni 2018. – osvajač zlatne medalje Hamza Alić (atletika), osvajači srebrenih medalja, tenisači Nefisa Berberović i Dea Herdželaš, te osvajači brončanih medalja, atletičari Mesud Pezer, Abedin Mujezinović i Dejan Mileusnić.

Posebnu nagradu za istaknuti sportski rezultat ekipno je dobila seniorska nogometna reprezentacija BiH.

Nagradu za medijsku promociju olimpijskih vrijednosti dobili su Nikola Bilić i Sead Hadžijahić.

Za uspješan dugogodišnji trenerski rad priznanja su primili Islam Đugum (atletika), Željko Šiljegović (judo) i Zoran Dragojević (judo).

Ambasadori sporta BiH ove godine su nogometni trener Duško Bajević i košarkaš Jusuf Nurkić.