Lasić za Našu TV: “To je samo važan korak, ne povijesni datum”

Euforiju zbog prihvaćanja zahtjeva BiH za članstvom u Europskoj uniji ne dijele baš svi. Mile Lasić, profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, prokomentirao je za Dnevnik Naše TV prihvaćanje zahtjeva Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, u Bruxellesu je poslije odobrenja Vijeća za opće poslove Europske komisije, zeleno svjetlo za izradu upitnika, to nazvao povijesnim danom za BiH. Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, više je puta ponovio kako treba učiniti sve kako bi BiH do kraja 2017. godine dobila kandidatski status.

Lasić nije tako optimističan: “To što političari slave kao povijesni datum mi profesori moramo podvrgnuti kritici i podsmijehu. Riječ je o važnom koraku prema dobivanju kandidatskog statusa i ništa više. Zapravo je samo dato zeleno svjetlo kako bi Europska komisija donijela mišljenje i kako bi se tek po tome donijela odluka o kandidatskom statusu.”

“Na tom putu sada treba upregnuti svu stručnu pamet, ne samo u administracijama, kako bi se adekvatno odgovorilo izazovu. U tom slučaju možemo se nadati da ćemo biti u paketu s drugim zemljama Zapadnog Balkana na putu prema Europskoj uniji”, naglasio je Lasić.