Legendarni Emir Balić na Našoj TV snimao razgovor za BBC

Legendarni skakač s mostarskog Starog mosta Emir Balić gostovao je na Našoj TV, gdje je snimao razgovor za emisiju “Outlook” BBC World Servicea, najvećeg svjetskog emitera. Balić je tako svjetskoj javnosti predstavio svoj životni put. Govorio je o svojih više od tisuću skokova s 23 metra visokog Starog mosta. Počeo je sa 16 godina, a posljednji put odrazio se 1996. u 61. godini s tada srušenog mosta.

“Svi mostarski skakači prvo su skakali s pećina i tako su se školovali. Skakalo se prvo s nižih mostova, a Stari most bio je kruna svega. Kad se skoči sa Starog mosta, upisujete se u društvo odvažnih”, rekao je Balić između ostalog u intervjuu.

Novinar BBC-ja podsjetio je Balića na tragične ishode neiskusnijih, ali odvažnih skakača, uglavnom turista iz inozemstva koji nisu živi izašli iz Neretve.

“Mnogo je slučajeva onih koji su skakali, a nisu preživjeli. Bilo je mnogo takvih slučajeva i ove i prošle godine. Takve nesreće događaju se i na natjecanju u skakanju. Jedan čovjek s Kosova je teško ozlijedio kralježnicu i umro je sedam dana poslije. Jedan moj prijatelj umro je poslije ozljede na treningu. Ima mnogo nesretnih slučajeva, kao i mladića, samozvanih skakača, koji dođu kao turisti kako bi okušali svoju hrabrost, pa smo nedavno zabranili skakanje onima koji nisu prošli treninge skakanja, a sada imamo i čuvare”, rekao je Balić.

Balić je 20 puta sudjelovao u službenim natjecanjima u skakanju sa Starog mosta. 13 puta je pobijedio, četiri puta bio je drugi, a tri puta treći.