Legitimno predstavljanje ključ opstojnosti Hrvata u BiH

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić izjavila je u ponedjeljak u Mostaru kako će Republika Hrvatska uvijek pružati aktivnu prijateljsku potporu Bosni i Hercegovini na njezinom europskom i euroatlantskom putu, poručivši kako je izbor legitimnih predstavnika ključ opstojnosti Hrvata u BiH.

– Europski put omogućuje Bosni i Hercegovini u budućnosti bolji prosperitet, bolje međunarodne odnose, a pri tome i dobrosusjedske odnose s Hrvatskom – kazala je hrvatska ministrica novinarima, naglasivši kako je pitanje promjene Izbornog zakona BiH sigurno najvažnije pitanje u ovom trenutku.

Ministrica Pejčinović Burić svoj je posjet Mostaru započela sastankom s predsjedateljem Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, s kojim je razgovarala o nizu tema koje su od ključnog značaja za Hrvate i hrvatski narod u BiH, a među najvažnijim pitanje njihove političke ravnopravnosti. Čović je tijekom susreta informirao ministricu Pejčinović Burić o predaji Upitnika visokim dužnosnicima Europske komisije, te istaknuo kako je sada neophodno ubrzati aktivnosti koje vode kandidacijskom statusu BiH i obnovi svih reformskih procesa, priopćio je Ured predsjedatelja Predsjedništva BiH.

– Pitanje promjene Izbornog zakona BiH sigurno je najvažnije pitanje jer smatramo da je legitimna predstavljenost hrvatskog naroda u ovom trenutku ključ za opstojnost hrvatskog naroda u BiH. Pitanje promjene Izbornog zakona BiH na način da se uvaži legitimitet, odnosno da Hrvati biraju Hrvate u bh. institucije, leži u samom Ustavu BiH, u korijenima koji su utemeljili ustavnost Daytonskog sporazuma i smatram da se trebamo vratiti tim izvornim postavkama – kazala je hrvatska ministrica. Pozdravila je i poruku predstavnika iz Bruxellesa koji su, prilikom predaje Upitnika BiH, ponovili da je prva važna zadaća pred bh. institucijama upravo izmjena Izbornog zakona, da bi na kraju godine kada idu izbori, hrvatski predstavnici bili birani u institucije na legitiman način.

Na upit što očekuje od sutrašnjeg trilateralnog susreta s ministrima vanjskih poslova BiH i Republike Hrvatske, koji će se održati u Mostaru, kazala je kako je ideja sastanka da se vidi u kojem kontekstu se može raditi na dobrobiti sve tri zemlje kada je u pitanju njihova budućnost. – Ima puno stvari. Tu je prije svega europski put BiH i Srbije, a njima Hrvatska svojim iskustvom može i želi pomoći. Europski put je zapravo i transformativni put za sve nas koji smo, nažalost, prošli rat.

Europski put je pravi put pomirenja i pravi put izgradnje nove, zajedničke i dobre budućnosti za sve tri zemlje – kazala je Pejčinović Burić. Nakon susreta s predsjedateljem Čovićem hrvatska ministrica sastala se i s rektorom mostarskog Sveučilišta Zoranom Tomićem. Nakon toga planiran je posjet Hrvatskom narodnom kazalištu, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar i Franjevačkom samostanu sv. Petra i Pavla u Mostaru.