Ima li rješenja za radnike hotela Ero?

Mostarski hotel Ero, nekada vlasništvo Grada, a sada buduća zgrada Vlade FBiH, ostavio je iza sebe radnike kojima još nisu izmirene sve obveze. Oni su danas tražili odgovore na ta pitanja.

Zavod za Mirovinsko i invalidsko osiguranje će ispoštivati dogovor prema radnicima hotela Ero koji imaju potpisan sporazum o zbrinjavanju. ”Mi imamo obvezu prema onom dijelu radnika s kojima imamo potpisan sporazum o socijalnom zbrinjavanju, ali to ne uključuje uplatu doprinosa, nego isplatu otpremnina. Na taj sporazum je suglasnost dala i Vlada FBiH, te će taj dio biti ispoštovan nakon što se prodaja realizira. Za radnike koji nisu uključeni u sporazum, nemamo zakonsku obvezu”, rekli su za Bljesak.info iz zavoda za MIO.

Podsjetimo, Neovisni sindikat zaposlenika hotela “Ero” danas je ispred zgrade federalnih institucija u Mostaru, u kojoj se održava sjednica Vlade FBiH, održao mirni prosvjed zbog nerješenog statusa zaposlenika tog hotela koji je prestao s radom krajem prošle godine. Radnici su za Bljesak.info rekli kako im doprinosi nisu uplaćivani zadnje četiri godine, te od Vlade traže rješenje.

”Danas smo došli kako bi od Vlade FBiH zatražili pomoć u rješavanju naših problema. Doprinosi za 62 radnika nisu uplaćivani u posljednje četiri godine”, kazala je u izjavi za novinare predsjednica Sindikata zaposlenika hotela “Ero” Mira Mandić. Ona je istaknula kako je potrebno oko milijun i dvjesto tisuća konvertibilnih maraka kako bi se radnicima uvezali doprinosi za četiri godine.

Inače, već u lipnju, kada su novinari našeg portala pokušali saznati što će biti s radnicima hotela, nadležni su prebacivali lopticu s jednih na druge. No, tu konačnici je rečeno kako je glavni i odgovorni za status radnika Grad Mostar. ”Na početku smo se obraćali Gradu Mostaru kao našem osnivaču i vlasniku, bili smo na sastancima, međutim, Grad nije u mogućnosti izmiriti dugovanja prema nama. Nismo imali drugog izbora već se obratiti Vladi FBiH. Već smo uputili i pismeni dopis. Danas smo slučajno saznali da se sjednica održava u Mostaru pa smo došli, iako se nismo najavili, u nadi da će nas netko saslušati nakon sjednice”, kazala je Mandić.

Izvor: bljesak.info