Liječnici u HNŽ-u stupili u generalni štrajk

Početak radnog tjedna u zdravstvenim ustanovama HNŽ – a započeo je bez uobičajenih gužvi. Od danas, pa do daljnjeg, zbog generalnog štrajka liječnika obrađivat će se samo hitna stanja. Odnosno liječnička pomoć bit će pružena pacijentima čija stanja mogu uzrokovati trajni invaliditet ili ugroziti život, kao i onkološkim pacijentima i trudnicama.

Iako se činilo kako će se dogovor između Sindikata doktora medicine i stomatologije i Vlade, odnosno resornog ministarstva postići, do toga ipak nije došlo. Početak pregovora zakazan je i na početku prihvaćen za 26. veljače, no Sindikat je promijenio odluku i stupio u generalni štrajk.

“Podsjećamo kako je Vlada zatražila od menadžmenta svih zdravstvenih ustanova da, u sklopu postojećih financijskih okvira, racionaliziraju troškove i hramoniziraju primanja kako bi se ostvarile uštede koje će biti financijska podloga pregovaračkom timu s ciljem poboljšanja materijalnog položaja zdravstvenih djelatnika i djelatnika u zdravstvu.” rekao je Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNŽ – a.

No, u Sindikatu doktora medicine i stomatologije ustrajni su u svojoj odluci.

“Vlada je objavila početak pregovora 26. veljače, da bi na dan kada smo planirali prošli generalni štrajk stigla obavijest od resornog ministarstva da nas vraćaju na početak, osporavaju nam naše pravo na kolektivni ugovor, pravo na zdravstvene pregovore, zbog čega smo mišljenja da krše Zakon o radu.” rekla je dr. Kristina Bevanda, predsjednica Sindikata doktora medicine i stomatologije HNŽ – a.

S, druge strane iz Vlade naglašavaju kako nije bilo potrebe za stupanjem u generalni štrajk te Sindikat doktora medicine i stomatologije pozivaju na zajedničke pregovore. Ističu i kako generalni štrajk nije utemeljen na Zakonu, što im je kako kažu potvrdio Općinski sud u Mostaru.

Podsjećamo. Glavni ciljevi koje sindikat doktora medicine i stomatologije HNŽ – a želi postići jesu povećanje satnice s trenutačne 2 KM na 2,60 KM te povećanje koeficijenta za 1,2 za sve grupe liječnika. Iz Sindikata također poručuju kako je generalni štrajk pokazatelj kako jedino u ovoj županiji liječnici ne mogu utjecati na svoj socijalni i društveni status.