Liječnici upozoravaju: pirotehnika ostavlja trajne posljedice

Posljednjih desetak dana već se mogu čuti zvuci pucanja petardi. Iako maloljetnicima nije dopušteno kupovati pirotehnička sredstva bez roditeljske pratnje, opet najčešće stradaju oni najmlađi.

Tiha noć bi i ovog puta mogla biti najglasnija u godini, ako je suditi prema do sada viđenome. Pirotehnička sredstva djeci su lako dostupna, a roditelji nedovoljno razmišljaju o posljedicama.

Te posljedice većih su razmjera. U Centru za urgentnu medicinu Mostar kažu kako od deset slučajeva ozljeda uslijed uporabe pirotehničkih sredstava, barem pola pacijenata ostane s trajnim posljedicama.

Na jednom prodajnom mjestu rekli su nam kako je maloljetnicima bez nadzora roditelja zabranjeno kupovati pirotehnička sredstva te kako svakog kupca usmeno obavijeste o uputama za korištenje.

Kako bi skrenuli pozornost građanima na opasnosti pirotehnike, i policija svake godine provodi akcije kojima se nastoji uvesti red u ovo područje. Kazne za upotrebu pirotehničkih sredstava razlikuju se po županijama, ali predviđene su i za počinitelje i za roditelje u rasponu od 100 do 1.000 KM.