Likovna kolonija “Fra Mirko Ćosić” zadržala tradiciju

U znak sjećanja na akademskog slikara fra Mirka Ćosića, već šestu godinu zaredom održana je likovna kolonija, ove godine u Etno selu Marića gaj. Likovna kolonija “fra Mirko Ćosić” održava se svake godine kao zajednički projekt profesora i studenata Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, poštovatelja lika i djela pokojnog fra Mirka Ćosića.

“Pokušavamo održavati kolonije što je dulje moguće jer su rezultati bolji. Jedan dan je malo. Koliko vremena treba ovisi od čovjeka do čovjeka”, izjavio je za Našu TV Antun Boris Švaljek, voditelj kolonije.

Okruženi pirodnim ljepotama, više od 12 umjetnika svoju je neiscrpnu inspiraciju pronašlo na pojedinim kutovima ovog seoskog imanja.

“Ovo je susret sa živom prirodom. To je potpuno drugačije u odnosu kad radite u zatvorenim klasama i ateljeima. Susret je to i s Bogom kojem možemo zahvaliti što možemo prikazati barem dio te ljepote”, bila je oduševljena Mirela Runac Buzov, studentica Akademije likovnih umjestnosti Široki Brijeg.

Šesta godina održavanja likovne kolonije dokaz je uspješnosti. Sva novonastala likovna djela moći ćete vidjeti izložena na jednoj od budućih izložbi koja će biti najavljena tijekom ove godine.

“To je već sada velika tradicija. Obično takve stvari propadnu u drugoj godini. Mi smo tu već šesti put, a bit će i sedmi”, poručio je Švaljek.

Likovna kolonija “fra Mirko Ćosić’ već je u svom začetku opravdala očekivanja svih studenata-sudionika i njihovih profesora. Izlazak u prirodu nešto je što pruža sasvim novi doživljaj slikanja. Uz to, njihovoj kreativnosti svakako doprinosi druženje koje prerasta u jednu malu umjetničku zajednicu koja tri dana zajedno živi i stvara.