Listopad nezaposlenima donio stare dvojbe

Koja su poslovna zanimanja najtraženija? Ostati u Bosni i Hercegovini ili otići u inozemstvo? Ovo su pitanja s kojim se suočava veliki broj nezaposlenih osoba prema evidenciji Službe za zapošljavnje Hercegovačko-neretvanske županije. Prema službenim podacima službe, do kraja kolovoza evidentirano je 33.097 nezaposlenih osoba u ovoj županiji. To je u usporedbi s prosječnom nezaposlenošću iz 2015. godine manje za 2,8 posto, a u odnosu na mjesec srpanj više za 0,6 posto.

Ljetna sezona rada je završila i za mnoge mjesec listopad je vrijeme odluke: napustiti Bosnu i Hercegovinu ili čekati red na šalteru Službe za zapošljavanje. Sve veći broj mladih odlučuje kako će ipak otići iz BiH.

Od rujna ove godine za one koji žele otići s već olakšanim uvjetima rada otvorila se još jedna mogućnost. Podružnica njemačke tvrtke 4Uwork pomaže prilikom zapošljavanja različitih kadrova, te do kraja iduće godine planira posredovati prilikom zapošljavanja više od 500 osoba s područja Bosne i Hercegovine.

Pored već objavljenih oglasa u kojima se traže mesari, kuhari, tehničari, pekari, liječnici i medicinsko osoblje, uskoro se predviđa i potražnja za dodatnim zanimanjima.