U Livnu najavljen početak proizvodnje organskih gnojiva

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije u Livnu je organiziralo predstavljanje projekta Bio-E organska gnojiva tvrtke Woodland-pellets iz Drvara. Predstavnike Woodlanda zanimale su pogodnosti koje općina može pružiti za odabir lokacije i ubrzano dobivanje potrebne dokumentacije za mogući brzi početak proizvodnje organskog gnojiva.

Projekt je vrijedan 5.700.000 eura i u proizvodnji bi posao dobilo oko 40 osoba. Zaštićeni patent projekta Bio-E razvili su vlasnici Bio-E tehnologije iz Milana. Ovo bi bio prvi ovakav projekt na prostorima bivše Jugoslavije, a nositelj cijelog projekta je tvrtka Woodland.

Organska gnojiva isključivo bi se proizvodila od kokošjeg izmeta i ekološki su neškodljiva. Godišnja proizvodnja organskog gnojiva bi bila 60.000 tona. Plasman gnojiva je osiguran i služio bi za povećanje poljoprivredne proizvodnje.

Woodland traži lokaciju površine 20.000 metara kvadratnih, a čelnici županije i općine predložili su industrijsku zonu Brda u središnjem dijelu Livanjskog polja.