Ljubić najavio inicijativu o dvojnom prebivalištu za povratnike

Dopredsjednik Republike Srpske Josip Jerković primio je u srijedu predsjednika Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske u Hrvatskom saboru Božu Ljubića, ujedno i predsjednika HNS-a BiH te Željka Raguža, člana Predsjedništva HNS-a BiH.

Razgovaralo se o pomaganju Hrvatima u Republici Srpskoj kroz institucije Republike Hrvatske kao što je Ured za pomoć Hrvatima izvan RH.

“Kroz institucije koje pomažu Hrvatima izvan Republike Hrvatske usmjerit ćemo sredstva istinskim povratnicima u Republici Srpskoj i ostatku BiH”, obećao je Jerković.

Ljubić je najavio inicijativu o dvojnom prebivalištu za prognanike iz RS-a koji više od 20 godina žive u Hrvatskoj, a žele se vratiti u rodni zavičaj:

“Hrvatska će nastaviti pomagati Hrvatima u BiH, pogotovo onima koji su ranjeni tijekom rata ili su postali izbjeglice. Pomoć će biti usmjerena prema obnovi kuća, otvaranju radnih mjesta, tj. održivom povratku. Kako se nadam da će BiH iduće godine dobiti status kandidata za pristupanje Europskoj uniji, ta bi pomoć onda mogla ići i preko fondova EU-a o prekograničnoj suradnji. Zalagat ću se da se ljudima koji više od 20 godina žive u Hrvatskoj osigura dvojno prebivalište kako bi se omogućio povratak bez gubitka prava koja su stekli u Hrvatskoj.”

Ljubić nije htio komentirati presudu Žalbenog vijeća Suda BiH kojom je poništena odluka Središnjeg izbornog povjerenstva o skidanju Salmira Kaplana iz Inicijative za Stolac s popisa kandidata za načelnika, no ipak je rekao:

“Pravosudni sustav u BiH je sve samo ne neovisan. Upravljan je i politički i nacionalno. Smatram da osobe koje su prekinule izborni proces u Stocu ne zaslužuju biti kandidati na izborima.”

Opširnije u Dnevniku u 19 sati.