Ljubić: “Prava Hrvata u Srbiji krše se na više razina”

U Saboru Republike Hrvatske održan je Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Tema odbora bila je hrvatska manjina u Republici Srbiji: položaj i perspektive. U povodu toga, u Studiju 4 HRT-a gostovali su predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov i saborski zastupnik Božo Ljubić.

Nažalost previše je razloga za ovakav skup – hrvatska manjina u Srbiji najveća je manjina u nekoj od zemalja Europe, a pitanje hrvatske manjine u Srbiji nije ni izdaleka riješeno, ni na razini međunarodnih konvencija ni na razini sporazuma između Hrvatske i Srbije i Crne Gore, naveo je HRT.

“Prava Hrvata u Srbiji krše se na više razina. Nije realiziran dio sporazuma koji se odnosi na pravo izbora Hrvata na manjinskoj listi, pravo na obrazovanje, pravo na zapošljavanje, pravo na zastupljenost, a goruće je pitanje pokušaj da se umjetno smanji broj Hrvata podupiranjem subetničkih hrvatskih zajednica u Srbiji”, naglasio je Ljubić.

“Hrvati u Srbiji zasigurno su među najsiromašnijim Hrvatima u svijetu, žive u iznimno nepovoljnom ozračju punom napetosti, uz odsutstvo komunikacije na svakoj razini – negativno smo markirani u javnosti pa teže rješavamo brojne izazove i probleme”, kazao je Žigmanov.

Hrvatska je zajednica u Srbiji u 50 godina smanjena za trećinu, ali unatoč svim problemima živa je – s 400 kulturnih priredbi godišnje, jakom nakladničkom djelatnošću.