U Ljubuškom ogromne poljoprivredne štete

U Ljubuškom je mraz uništio gotovo sve poljoprivredne nasade. Zajedničko povjerenstvo za procjenu štete koje je formirano na nedjeljnoj izvanrednoj sjednici Općinskog vijeća u ponedjeljak je bilo na terenu. Obilaze plantaže i zbrajaju štetu. Iako još nema preciznih podataka o štetama, već sad se može utvrditi kako će se brojati u milijunima konvertibilnih maraka.

“Na ovim plantažama trebala su se ubrati četiri vagona lubenice i oko dva vagona bostana. Mraz je sve uništio”, govori nam očajni Zdenko Pavlović iz Veljaka kod Ljubuškog koji ne pronalazi riječi kojima bi opisao ovu katastrofu.

Prskalice, paljenje guma i tzv. paučina spasila je tek nešto malo nasada u ljubuškoj općini. Najviše ih je nastradalo u selima Veljaci, Vojnići i Šipovača.

Zajedničko povjerenstvo za procjenu štete čine članovi iz Općine Ljubuški, Zavoda za poljoprivredu i predstavnika poljoprivrednih proizvođača. Najprije su obišli lubenice i bostan. Oni su prioritet jer je moguće da će se na ta mjesta moći posaditi novi nasadi, poručili su.

“Prema prvim neslužbenim informacijama, uništeno je oko 350 hektara krumpira i oko 120 hektara uništenih lubenica i bostana. Formirana su tri provjerenstva, svi smo danas na terenu. Preciznije informacije ćemo znati u idućem razdoblju”, poručio je Mario Bajto, voditelj Odjela za strateško planiranje i lokalni razvoj Općine Ljubuški.

Općinsko vijeće Ljubuški održalo je izvanrednu sjednicu na kojoj su doneseni brojni zaključci koji bi trebali pomoći poljoprivrednicima u saniranju nastalih šteta. Oko 200.000 KM Općina bi trebala izdvojiti iz proračuna kao privremeno rješenje.

Poljoprivrednici koji imaju štetu mogu je prijaviti u Općini u roku od osam dana kako bi ekipe izišle na teren i napravile zapisnik. Na temelju toga će poljoprivrednicima biti isplaćena odšteta. Određeni iznosi tražit će i od federalne te županijske vlade.