Lorens Listo deseti put slavio u skokovima sa Starog mosta

Samo najspremniji i najhrabriji odvažili su se na skok s 27 metara visokog mostarskog Starog mosta u hladnu Neretvu. U nedjelju su održani 450. skokovi, a ova tradicionalna sportsko-turistička manifestacija privukla je veliki domaćih i stranih posjetitelja.

Plato ispod Starog mosta, unatoč velikoj vrućini, bio je ispunjen publikom koja je iščekivala nastup 53 natjecatelja. Njih 29 se natjecalo u disciplini na glavu ili popularnoj “lasti”, a 24 u skoku na noge. Lorens Listo je još jednom slavio u skoku na glavu, i to jubilarni deseti put, dok je Edi Fink bio najbolji u disciplini na noge. Neki skakači su se okušali po prvi put, dok je drugima ovo bio oproštani nastup.

Prigodnim govorom natjecanje je otvorila federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo te najavila da bi mostarski skokovi mogli postati svjetsko vlasništvo, jer kao najvažniji turistički događaj i brend, ne samo za Mostar, nego i cijelu BiH, mogli bi se uskoro naći na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine.

Ovogodišnji žiri sačinjavalo je pet članova: legendarni skakač Emir Balić – rekorder s 13 pobjeda, Mirsad Deda Pašić, Alica Jakirović, Enver Novaković, Semir Drocić, dok je počasni član bio Blaž Baka Slišković.

Unatoč gužvi uz rijeku i stari grad, organizatori su se potrudili da sve prođe u najboljem redu. Jedna od popratnih manifestacija u sklopu skokova je tradicionalno ispijanje kave iz najveće džezve na svijetu.

Tradicija koja prema izvorima seže u daleku 1664. godinu pokazala je se kao špica ljetne turističke sezone u Mostaru. Gosti koji dolaze iz svih krajeva svijeta nisu samo promatrači, već i natjecatelji.