Los Rosales dobio moderniju kuhinju, traži zakonsko rješenje

Centar Los Rosales od petka ima kuhinju prilagođenu potrebama djece štićenika. Osim što će imati više prostora i u kvalitetnim uvjetima pripravljati hranu, kuhinja ima dvostruku namjenu.

“Ujedno će biti i peta radno-rehabilitacijska radionica u kojoj će vrijedno raditi ručice naših osoba s invaliditetom”, kaže direktorica centra Mirna Mezit.

Stalni problem centra je financiranje, pa je i ovaj projekt ostvaren zahvaljujući donacijama. “Novac koji je uložen u ovaj centar nije donirao pojedinac nego lokalni ljudi poput moje majke i bake. Jedina zahvala koja im je potrebna je saznanje da su pomogli”, rekao je Dennis Newton iz LDS Karitasa za BiH.

Osnovna škola i vrtić financiraju se iz različitih izvora protiv čega se predstavnici bore još od samog osnivanja.

“Los Rosalesu trebaju nova zakonska rješenja u skladu s Konvencijom UN-a o pravima djece i mladih osoba s invaliditetom, zakonsku osnovu za traženje ispunjenja onoga što je zemlja obvezna nakon ratificiranja te konvencije. Centar nije privatna institucija već institucija ove zemlje, ovih građana”, naglasila je predsjednica Udruge “Ružičnjak” Jasna Rebac.

Centar trenutačno ima 137 korisnika starosne dobi od dvije do 50 godina. Uz novu kuhinju, na raspolaganju su im radno-rehabilitacijske radionice te smještaj za boravak od ponedjeljka do petka.