Loša berba grožđa u Hercegovini

Počela je berba vinskog grožđa. Travanjski led, te kasnije visoke ljetne temperature koje su bile veće i od 50 stupnjeva poharale su hercegovačke vinograde. Posljedice su itekako vidljive ovih dana. Većina vinogradara nema što ubrati, dok neki imaju tek malu količinu grožđa. Ali, neke vinograde, led je u potpunosti zaobišao. Opće gledano, neponovila se ovogodišnja berba grožđa, govori nam enolog Tihomir Prusina.

“U vinogradima gdje je bilo 100 % leda očekuje se maksimalno oko 20-25 % količine grožđa. Međutim, vinogradi koji nisu pozebli, primjerice kao oni u dolini Neretve, u Brotnju, te Kameni vinogradi očekuje se veća količina grožđa i iznadprosječna kvaliteta” poručuje Prusina.

Takav slučaj je Vinarija Čitluk koja ima čak veće količine grožđa nego prošle godine. Led je zaobišao ove vinograde zbog povoljnog položaja na kojim se nalaze. Oko 350 hektara grožđa ova vinarija prerađuje. Po hektaru očekuju 12 do 13 tona grožđa te 80% iskoristivosti.

Zbog nedostatka grožđa, pojedini vinogradari i vinari kupuju uvozno grožđe unatoč zakonskoj regulativi koja kaže da se od uvoznog grožđa ne može proizvoditi vino.

Vinarija Čitluk će i ove godine otkupljivati grožđe od onih koji imaju tržišne viškove. No, to grožđe koristi za proizvodnju vina nižih kvaliteta. Dok svoje grožđe koriste za proizvodnju vina visokih kvaliteta. Po kojoj cijeni će otkupljivati grožđe još nije poznato.

“Sigurno je kako će ove godine biti veća poztražnja nego prodaja. Čuo sam da neki vinogradari prodaju po 1.50 KM jedan kilogram probranog grožđa Žilavke i Blatine”, kaže Prusina.

Prošle godine otkupna cijena grožđa je bila 1.10 KM. Berba će trajati još oko tri tjedna. Zadnji tjedan, vinarija Čitluk će biti otvorena za otkup tržišnih viškova s područja cijele Hercegovine.