Macron favorit protiv Le Pen u drugom krugu

Centrist Emmanuel Macron dobio je 23,82 posto glasova, a čelnica Nacionalne fronte Marine Le Pen 21,58 posto, pokazali su gotovo potpuni rezultati francuskih predsjedničkih izbora koje je u ranim jutarnjim satima ponedjeljka objavilo ministarstvo unutarnjih poslova, a dio pobijeđenih kandidata odmah je pozvao svoje birače da u drugom krugu daju potporu Macronu, prenosi HRT.

Na trećem mjestu je kandidat desnog centra Francois Fillon s 19,96 posto glasova, slijedi kandidat ljevice Jean-Luc Melenchon s 19,49 posto, a sa samo nešto više od šest posto rezultat socijalista Benoit Hamona najgori je u povijesti stranke od 1969.

Drugi krug predsjedničkih izbora, 7. svibnja, tako će sučeliti Macrona, koji ima dobre izglede postati s 39 godina najmlađi francuski predsjednik, i šeficu ekstremne desnice Le Pen.

Nakon prljave kampanje pune afera, uz dobar broj neodlučnih birača sve do samog dana izbora, nedjelja je iznjedrila dvoje kandidata koji su inzistirali na borbi protiv sustava, ali s dvije radikalno različite vizije budućnosti Francuske i Europe.

Ovo je prvi put da su dvije najveće stranke koje dominiraju izborima gotovo pola stoljeća, republikanci i socijalisti, eliminirani u prvom krugu.

U pobjedničkom govoru u Parizu Macron je poručio pristašama svojeg pokreta Naprijed: “U godinu dana promijenili smo lice francuske politike. Danas okrećemo novu stranicu francuskog političkog života”, kazao je.

“Želim za petnaest dana postati vaš predsjednik. Predsjednik svih građana Francuske, predsjednik domoljuba suočenih s prijetnjom nacionalista”, rekao je Macron obraćajući se, ne toliko svojim biračima, već više ostatku zemlje koja nije glasala za njega.

U mjestu Henin-Beaumont, uporištu svoje stranke na sjeveru Francuske, Marine Le Pen pozdravila je povijesni rezultat svoje stranke koja je dobila najveći broj glasova dosad na jednim predsjedničkim izborima.

“Francuzi moraju zgrabiti ovu povijesnu priliku. Prva etapa koja treba dovesti u Elizejsku palaču je riješena. Ovo je povijesni rezultat”, rekla je Le Pen.