Magareće mlijeko – unosan izvozni proizvod

Osim što se magarac odavno koristio za rad, njegova najveća vrijednost za ljude je i danas ljekovitost mlijeka koje proizvodi za svoje mlado. U novije vrijeme taj lijek je ponovno počeo vraćati svoju nekadašnju slavu zahvaljujući suvremenim istraživanjima i testiranjima. Magareće mlijeko je skupo, ali i puno kvalitetnije od ostalih. Nema ga na trgovačkim policama tako da je do njega teško doći.

Farmer Ante Grizelj iz Sovića kraj Gruda ima najveću farmu magaraca u Hercegovini. Ima ih 54, od kojih muze njih 18, a sve je počelo sa samo jednom magaricom.

Prema istraživanjima, magareće mlijeko najsličnije je majčinom. Sadrži 60 puta više C vitamina nego kravlje. Farma uspije proizvesti 3,5 litre mlijeka dnevno. Naime, jedna magarica u prosjeku daje tek 2,5-3 decilitra mlijeka. Proces je takav da se mužnja vrši neposredno nakon što mlado bude pored majke. S obzirom na izuzetno male dnevne količine, ne čudi što je cijena jedne litre magarećeg mlijeka višestruko veća od cijene kravljeg.

Rad oko ovih životinja zahtijeva puno vremena i truda, a obitelj Grizelj radi po cijeli dan. No, potražnja za mlijekom je tolika da svoje proizvode moraju slati i brzom poštom, i u inozemstvo.

Ante od države prima tek 110 KM poticaja po grlu stoke godišnje. Unatoč tomu, broj magaraca na farmi raste.