“Malo blago” najbolja predstava Mostarske liske

“Malo blago” GP Jazavac iz Banje Luke najbolja predstava Mostarske liske

Veliku lisku, Grand prix za najbolju predstavu u cjelini 14. Međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska” po ocjeni stručnog žirija osvojila je predstava “Malo blago” Gradskog pozorišta Jazavac iz Banje Luke, po tekstu Ellen Murphy i u režiji Slađane Kilibarda. Po ocjenama publike, najbolja je bila predstava domaćina, Narodnog pozorišta Mostar “Odumiranje međeda” Branka Ćopića u režiji Emira Kapetanovića, s prosječnom ocjenom 9,7, koja je osvojila Veliku mostarsku lisku publike. Veliku mostarsku lisku za najbolju predstavu po ocjeni žirija medija osvojila je predstava “Malo blago”.

Veliku Lisku za najbolju režiju – plaketu “Ahmet Obradović” po odluci stručnog žirija osvojio je Zijah A. Sokolović za predstavu “Demokracija” (tekst i režija: Zijah A. Sokolović, produkcija: TheArto, Udruga Riječi / Prave / Presdtave, Zagreb – Yugoart, Beograd).

Po ocjeni stručnog žirija, Velika Liska za najbolju glumicu pripala je Slađani Zrnić za ulogu Lane u predstavi “Malo blago”, dok je Velika Liska za najboljeg glumca pripala Borku Periću za ulogu Frane u predstavi “Jedan sluga, dva gospodara” Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba u režiji Vite Taufera.

Posebna nagrada stručnog žirija, Velika mostarska Liska, pripala je Ajli Hamzić, glumici Narodnog pozorišta Mostar. Zbog nagrade je bila presretna jer ta je nagrada, kaže Hamzić, dokaz da ide pravim putem i nada se da će tim putem nastaviti i u budućnosti. “Posebnom nagradom žiri nagrađuje glumicu Narodnog pozorišta Mostar Ajlu Hamzić. Želimo da joj ova nagrada bude ohrabrenje i poticaj u daljem radu i glumačkom razvoju prepoznajući u njoj ne samo talent i glumački potencijal, nego i novu energiju koja osvježava i privlači pažnju”, navodi stručni žiri u obrazloženju nagrade.

Nagrade za predstavu “Malo blago”, kao i nagradu za najbolju glumicu ostvarenu u ovoj predstavi, na svečanosti je preuzela glumica Slađana Zrnić: “U ime Gradskog pozorišta Jazavac i u ime umjetničkog direktora Ljubiše Savanovića zahvaljujemo se zbog dvije stvari: ovo je nova predstava i naše prvo gostovanje izvan Banje Luke je bilo u Mostaru. Kad primite ovakvu nagradu, to je nešto fenomenalno, i za nas i za predstavu. Druga stvar zbog koje se zahvaljujemo je što je ovo velika nagrada. Ovo je deseta godina postojanja GP Jazavac Banja Luka i ovakve nagrade samo nam mogu dati vjetar u leđa.”

Nagradu za najbolju predstavu po ocjeni publike “Odumiranje međeda” preuzeo je direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović koji se posebno zahvalio publici. “Vi dajete smisao svemu onome što radimo i upravo to činimo zbog vas. Nagrada nas je iznenadila i izuzetno, izuzetno obradovala”, rekao je Mujkanović, zahvalivši se redatelju Emiru Kapetanoviću, dramaturgu Dženanu Medanoviću, scenografkinji i kostimografkinji Lani Lončarević. “Najviše hvala onima koji su najzaslužniji za nagradu, a to su moje kolege iz sektora Drame NPM-a, glumcima NPM-a, osoblja tehnike, administracije… Ovo je njihova nagrada”, rekao je Mujkanović.

Stručni žiri ove je godine radio u sastavu: Ademir Kenović (predsjednik), Vedrana Seksan i Elmir Jukić; žiri medija: Maja Begtašagić (predsjednica), Kristina Ljevak i Rijad Durkić te žiri publike Nada Dalipagić (predsjednica), Katica Omanović i Ilda Kero.

Predsjednik stručnog žirija Ademir Kenović je 14. “Mostarsku lisku” svečano proglasio zatvorenom. “Kazalište postoji u onom svom ozbiljnom dijelu da nam pokaže kakav je ambijent u kojem živimo, a u onom svom veselom dijelu da stvara ambijent u kojem će se svi osjećati bolje, da stvara ambijent kako bi trebalo biti i kako bi moglo biti. Ovaj festival radi i jedno i drugo svojom toplinom, energijom i trudom mnogo snažnije nego što je to i vidljivo. Zbog toga ne želim reći da ovaj festival proglašavam zatvorenim, nego svima poručiti da doprinesu svi u Mostaru, u Hercegovini, u Bosni i Hercegovini, da ovaj festival bude još otvoreniji nego što je bio do sada”, rekao je Kenović.

Voditelj svečanosti zatvaranja festivala bio je glumac NPM-a Emir Spahić. Direkcija festivala je po prvi put, želeći publici ponuditi nešto novo i drugačije i u stilu igre i u tehničkom smislu, ugostila predstavu iz Slovenije “Stari klovni” Slovenskog narodnog gledališča Nova Gorica uz titlovani prijevod koja je, nakon početnih tehničkih poteškoća s titlovima, i zatvorila 14. Mostarsku lisku.