Manastir Žitomislić dobit će muzej ikona

Manastir u Žitomislićima, 20-ak kilometara udaljen od Mostara, nacionalni je spomenik čije zidine čuvaju povijesnu ostavštinu koja datira još iz 16. stoljeća. U potpunosti je restauriran 2005. godine. Uskoro bi se trebao otvoriti i muzej sa zbirkom ikona iz razdoblja od 16. do 19. stoljeća. Manastir je porušen 1992., a njegova obnova počela je 2002.

“To je jedna od tri velike zbirke ikona u BiH. Zbirke su na popisu pokretne imovine Odbora za očuvanje nacionalnih spomenika. Moraju se čuvati u adekvatnim uvjetima kako bi se mogli prezentirati javnosti”, rekao je Danilo Pavlović, iguman manastira Žitomislić.

Kad su u pitanju nacionalni spomenici, sredstva kojima raspolaže Federalna vlada su minorna u odnosu na potrebe. “Način na koji konstituirana vlast u Federaciji BiH i raspodjela prihoda pokazuje proteklih mjeseci, kao što će pokazivati u sljedećim mjesecima, da tih sredstava ima jako malo”, komentirao je ovu tematiku Tomislav Martinović, zamjenik predsjednika Skupštine HNŽ-a, prilikom obilaska manastira.

Pomoć su obećali Vlada Federacije i Hercegovačko-neretvanska županija: “Ministarstvo kulture, tj. Zavod za zaštitu spomenika kulture koji djeluje u sastavu ministarstva, ubuduće će sa svoje stručne strane, u okviru raspoloživih kapaciteta, pomagati dovršetak ovog projekta”, obećala je ministrica kulture Federacije BiH Zora Dujmović.

Iguman Pavlović kaže da je za dovršetak radova potrebno 36.000 KM i još otprilike toliko za unutarnje uređenje.