Maratoni su loši za zdravlje?

Maratoni mogu biti loši za zdravlje, upozorili su znanstvenici nakon istraživanja koje je pokazalo da 80 posto sudionika pretrpi neki vid oštećenja bubrega zbog dehidracije.
Rezultate je objavio magazin American Journal of Kidney Diseases uoči maratona u Londonu koji se održava idući mjesec, a za koji se pripremaju tisuće ljudi.

Ranija istraživanja su pokazala da sudjelovanje u nesvakidašnje energičnim aktivnostima, kao što je vojna obuka, na višim temperaturama može oštetiti bubrege, ali o učincima trčanja na maratonima nije bilo informacija.

Tim istraživača pod vodstvom profesora Chiraga Parikha na Sveučilištu Yale istraživao je malu grupu sudionika na maratonu Hartford 2015. godine. Od natjecatelja su prije i poslije maratona uzimali uzorke krvi i urina i analizirali razinu serumskog kreatinina, bubrežnih stanica i proteina u urinu.

Otkrili su da je kod 82 posto trkača ustanovljena prva faza akutne povrede bubrega ubrzo nakon utrke. Riječ je o stanju u kojem bubrezi ne filtriraju otpad iz krvi.

“Bubreg na fizički napor tijekom trčanja maratona odgovara kao da je povrijeđen, slično onome što se događa hospitaliziranim bolesnicima tijekom medicinskih i kirurških komplikacija”, kazao je Parikh.

Istraživači su kazali da potencijalni uzroci oštećenja bubrega tijekom maratona mogu biti konstantan porast temperature, dehidracija ili smanjen protok krvi u bubrezima.

“Moramo istražiti učinke u ponovljenim napornim aktivnostima, posebno u toplim krajevima”, kazao je Parikh i dodao kako je istraživanje pokazalo i promjene na srcu povezane s trčanjem maratona.