Mektić demantira pisanje Večernjaka o terorizmu

Nakon informacije objavljene u hrvatskom izdanju Večernjeg lista kako su u posjedu dokumenata SIPA-e pod nazivom “Žarište vehabijsko-selefističkog prisustva u BiH”, u kojem je navedeno da BiH postaje glavno središte za islamističke ekstremiste, oglasio se i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić koji negira postojanje tog dokumenta.

Reagirajući na napise Večernjaka kako je SIPA u svom izvješću navela da BiH postaje središte vehabizma, Mektić tvrdi da je sve izmišljeno.

Bosna i Hercegovina je zemlja u kojoj radikalni islam vehabijsko-selefijske ideologije, kakvu nose najkrvoločnije terorističke organizacije kao što su ISIL i Al-Qa’ida, rapidno raste i iz koje je više od 300 Bošnjaka otišlo na ratišta na stranu terorista u Irak i u Siriju. Zapadne obavještajne službe već dugo upozoravaju na širenje radikalnog islama u BiH tražeći od bosansko-hercegovačkih političara da pod hitno nešto poduzmu kako bi iskorijenili taj opasni fenomen. Na isti problem u svojem ovogodišnjem izvješću upozorila je i SOA.

Mektić je potvrdio da Bosna i Hercegovina ima problema s terorizmom. Međutim, ističe da su sigurnosne agencije opredijeljene za borbu protiv svih oblika ekstremizma.

Kontaktirali smo i autora teksta Hassana Haidara Diaba koji nam je pak potvrdio da je Večernji list u posjedu dokumenata SIPA-e.

Diab dodaje da unatoč prijetnjama neće odustati od istraživanja teme na kojoj radi već 20 godina. Ono što ga posebno zabrinjava u svemu ovome je šutnja bh. medija.