Ministarstvo podijelilo subvencije braniteljskim zadrugama iz HNŽ-a

Jedan od načina za zapošljavanje braniteljske populacije je zadrugarstvo. Kako bi se ta mogućnost promovirala, ali i unaprijedilo samo zadrugarstvo, Ministarstvo za pitanja branitelja Hercegovačko-neretvanske županije i ove godine izdvojilo je značajan novčani iznos. U prostorijama ministarstva u četvrtak su potpisani ugovori o dodjeli novčanih sredstava braniteljskim zadrugama.

Boračko/Braniteljska zadruga plodovi Hercegovine iz Konjica jedna je od dobitnica novčane potpore resornog ministarstva. Ova zadruga postoji tek nešto više od godinu dana, a bavi se uzgojem malina i smilja. Novčana potpora jako im je značajna.

“Ovo je mukotrpan rad, ali uz pomoć Ministarstva za pitanja branitelja mislim da će ove zadruge uspjeti. Zadruge mogu pomoći u zapošljavanju odnosno samozapošljavanju branitelja i njihovih obitelji”, rekao je direktor Boračko/Braniteljske zadruge plodovi Hercegovine Duran Balić.

Pored ove, novčana sredstva dobilo je još 15 zadruga, a o izboru prijavljenih odlučivalo je stručno povjerenstvo. Sredstva u ukupnom iznosu od 50 tisuća KM predviđena su za osnivanja zadruga, nabavu strojeva, opreme ili stvaranje novog krajnjeg proizvoda.

Cilj ovakvih projekata je pridonijeti uključivanju nezaposlenih branitelja na tržište rada na području HNŽ-a. Predstavnici ministarstva su dodali kako su zadovoljni i ostvarenim rezultatima programa iz protekle godine.