Mladima 30.000 KM za pokretanje mikrobiznisa

Fondacija Mozaik objavila je da će suradnja sa Švedskom razvojnom agencijom u BiH (Sida) omogućiti mladima da dobiju od 500 do 2000 KM ekspresnih i bespovratnih sredstava za pokretanje svojih mikrobiznisa, a ukupni fond iznosi 30.000 KM.

Mladim ljudima se smatraju svi između 18 i 35 godina, a potrebno je da registriraju novi biznis unutar tri mjeseca od dobivanja novca, kao i da je sjedište tog biznisa na teritoriju BiH, priopćeno je iz Fondacije Mozaik.

Biznisi će biti registrirani kao komercijalno-poljoprivredno gazdinstvo, samostalno preduzetništvo (RS) ili obrt (FBiH), a bitno je da zapošljavaju minimalno jednu osobu. Obzirom da se radi o biznisima koje podržava Fondacija Mozaik, podrazumijeva se da moraju biti korisni i za širu društvenu zajednicu i imati određeni utjecaj.

Nakon prijave, mentorski tim Mozaika će pomoći mladima u daljnjem razvijanju prijave, pogotovo u razvijanju mini financijskog plana jer je jako bitno da ideja bude financijski održiva.

Rok za prijavu je 10. listopada 2018. do 14 sati, isključivo kroz LONAC.pro. Odluku o biznisima koji će dobiti grant ne donose Mozaik, Sida niti komisije stručnjaka, nego svi zainteresirani građani i građanke. Oni će svojim glasom tj. lajkom pomoći da se izaberu najbolji kandidati i kandidatkinje, a oni sa najvećim brojem glasova će i dobiti bespovratna sredstva. Glasovati je moguće od 7. do 13. studenog 2018., a svaki mikrobiznis mora skupiti minimalno 50 glasova.