MMF: “Neusvajanje trošarina osjetit će se na financiranju infrastrukture”

Međunarodni monetarni fond (MMF) primio je na znanje da Parlamentarna skupština BiH nije usvojila izmjene i dopune Zakona o trošarinama kao ni novi Zakon o osiguranju depozita na sjednici 5. travnja.

“To će se osjetiti na mobiliziranju vanjskog financiranja za prijeko potrebne infrastrukturne projekte i na napore koje vlasti ulažu u modernizaciju regulative bankarskog sektora”, izjavio je u Washingtonu šef Misije MMF -a za BiH Nadeem Ilahi.

Istaknuo je da oba zakona predstavljaju ključne parametre programa vlasti koji MMF podržava u obliku Proširenog aranžmana (Extended Fund Facility-EFF) te da očekuju značajna kašnjenja u zaključivanju prvog pregleda programa.

“U proteklim mjesecima vlasti su ostvarile dobar napredak u provedbi ekonomskih reformi koje su podržane EFF-om, posebno u smislu jačanja fiskalne discipline, očuvanja financijske stabilnosti i poboljšanja poslovnog okruženja. Spremni smo pomoći vlastima da i dalje provode strukturalne reforme kako bi potaknuli potencijal rasta i održali makroekonomsku stabilnost, uključujući i savjete MMF-a i tehničku pomoć”, kazao je Ilahi.

Naglasio je da je, međutim, vlastima potrebno više vremena da ostvare napredak u nekoliko ključnih oblasti svog programa, kao npr. da osiguraju financiranje ključnog infrastrukturnog projekta, moderniziraju regulativu iz bankarskog sektora te unaprijede upravljanje u tvrtkama u državnom vlasništvu.

“Održavat ćemo stalni dijalog s vlastima i odlučni smo pružiti im pomoć u njihovim naporima”, naveo je šef Misije MMF-a za BiH, priopćeno je iz Ureda rezidentnog predstavnika MMF-a u BiH.

Izvršni odbor MMF-a je 7. rujna 2016. odobrio trogodišnji Prošireni aranžman sa BiH u iznosu od oko 563,3 milijuna eura kako bi podržao ekonomski reformski program zemlje.