Mobilna aplikacija za minirana područja

Jučer je bio Međunarodni dan svjesnosti od opasnosti od mina. BiH je jedna od zemalja u svijetu koja još ima dosta područja koje je potencijalno opasno, oko 1000 kilometara četvornih.

Mobilna aplikacija koja upozorava na blizinu miniranog područja predstavljena je na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu (RGGF) u Tuzli.

Ovaj dan važan je za Bosnu i Hercegovinu koja je i dalje najzagađenija minama u Europi. U skladu s tim, tuzlanski Rudarsko-geološko-građevinski fakultet pokrenuo je inicijativu za obilježavanje ovog dana.

Studenti RGGF-a Lejla, Mirsad i Nermin, nakon čitanja članka o dječaku koji je zalutao u minsko polje te se spasio slanjem kordinata svojim roditeljima i BH MAC-u, došli su na ideju razvoja mobilne aplikacije koja bi upozoravala na blizinu miniranih područja.

Nakon dva i pol mjeseca rada, odlučili su je predstaviti prilikom obilježavanja Dana podizanja svijesti o opasnostima od mina.

– Aplikacija radi na principu GPS lociranja. Usporedi lokaciju korisnika aplikacije s naznačenim sumnjivim minskim mjestima i uspoređuje te podatke i javlja korisniku da se nalazi u blizini ili unutar naznačenog minski sumnjivog mjesta – pojasnio je jedan od studenata koji su sudjelovali u izradi ove aplikacije, Nermin Mešić.

Studentima je predstavljen i novi master program “Upravljanje rizicima od katastrofalnih događaja i protupožarni inženjering”.

– Cilj je da se pokrene master studij koji je u skladu s normama iz ove oblasti, a prilagođen našim potrebama. Jedna od potreba, specifična za Balkan, je upravo zaštita od mina i neeksplodiranih minskih sredstava – kazao je izvanredni profesor na RGGF Tuzla Rijad Šišić.

Novi master krenut će od naredne akademske godine, što je kvalitet više u obrazovanju na ovoj ustanovi.

Na RGGF-u smatraju da je ovo samo prvi korak o upozoravanju na još uvijek veliku opasnost od mina u BiH te da će se u budućnosti još više posvetiti ovom cilju.

Izvor: Fena