Modeli transformacije RTV sustava predstavljeni u Sarajevu

Sadašnjim Javnim RTV sustavom BiH nitko u Bosni i Hercegovini ne može biti zadovoljan, a najmanje hrvatski narod te je zbog toga potrebna njegova cjelovita i transparenta transformacija, istaknuto je u uvodnom dijelu javne rasprave o modelu održivog ustroja Javnog RTV sustava BiH koja se održava u ponedjeljak u Sarajevu.

Javnu raspravu u Velikoj dvorani Parlamentarne skupštine BiH organizirao je Klub hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH.

“Cjelovitom i transparentnom transformacijom Javnog RTV sustava dobivamo šansu da ga učinimo pravednijim i financijskim održivim”, izjavio je u uvodnom obraćanju predsjednik HNS-a BiH i član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Dodao je da je kako je RTV sustav potrebno transformirati kako bi BiH ispoštovala europske konvencije, kao i nedavnu rezoluciju Europskog parlamenta o BiH. Čović je pozvao sve zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH da zajedno rade na tom pitanju, na korist svih naroda i građana ove zemlje.

Zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto istaknula je kako je postojeći Javni RTV sustav BiH zasnovan na nepravednom entitetskom principu zbog čega Hrvati u BiH nemaju jedno od temeljnih prava, pravo informiranja na svom jeziku.

“Mediji moraju bez ikakve diskriminacije emitirati sadržaje koje promiču vrijednosti naroda u BiH, ali to se ne uvažava kada je riječ o hrvatskom narodu u BiH”, kazala je Krišto. Dodala je kako sva dosadašnja pojedinačna rješenja i prijedlozi u Parlamentarnoj skupštini BiH nisu počivali na načelima konstitutivnosti naroda te su, po njezinoj ocjeni, bila kontraproduktivna.

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH Božo Ljubić dodao je kako hrvatski narod u sadašnjem RTV sustavu ne može naći svoju vidljivost i prepoznatljivost, kao i to da program koji se emitira ne reproducira osnove vrijednosti hrvatskog naroda u BiH. “Transformacijom RTV sustava trebale bi se promovirati zajedničke vrijednosti BiH, ali i pojedinačne vrijednosti konstitutivnih naroda u BiH. Time će se stvoriti pretpostavke za njegovu financijsku održivost”, kazao je Ljubić.

Osnovni model transformacije predviđa da Javni RTV servis odražava ustavnu strukturu BiH i da svaki od tri naroda ima vlastiti RTV servis (BHRT H, BHRT B, BHRT S) te jedan servis na razini BiH koji će se referirati na potrebe svih građana (BHRT 1). Sjedišta četiriju javnih servisa bila bi u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru.

Prema dopunskom modelu, RTV sustav bio bi sastavljen od krovnog BHRT servisa, RTRS-a i Radiotelevizije Federacije BiH koja bi se sastojala od dva servisa, jednog koji bi u pravilu emitirao na bosanskom (RTV FBiH 1), i drugog koji bi u pravilu emitirao na hrvatskom jeziku (RTV FBiH 2).

Nakon otvaranja javne rasprave, u roku od 21 dana, bit će omogućena dostava reakcija, komentara i prijedloga predlagateljima, nakon čega bi slijedila izrada konačnog prijedloga u formi izmjena i dopuna postojećih zakona, odnosno, nacrta novog zakona o Javnom RTV sustavu BiH.