Mogherini odgodila posjet BiH, Predsjedništvo vjerojatno bez zajedničkog stava

Prepucavanja oko revizije i dalje se ne stišavaju. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić za četvrtak je sazvao neformalne konzultacije članova Predsjedništva povodom, kako kaže, izvaninstitucionalne odluke o pokretanju revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije. No, već odavno je poznat stav dva člana Predsjedništva: Bakir Izetbegović je za, Ivanić protiv. Zato su sve oči uprte u hrvatsku stranu.

Ako je vjerovati prijašnjim izjavama, Dragan Čović neće se opredijeliti. Već odavno je inzistirao na zajedničkom stavu Predsjedništva, ali do toga nije došlo. Rok za očitovanje upita iz Haaga je četvrtak u 18 sati. Ali prema svemu sudeći, Čović će Međunarodnom sudu u Haagu odgovoriti kako BiH nema jedinstven stav.

S druge strane, nastavljaju se prepucavanja između Izetbegovića i Ivanića. Nakon što je Ivanić u utorak dobio otvoreno pismo iz Međunarodnog suda pravde, optužio je Izetbegovića da je napravio paralelni sustav u institucijama BiH. Izetbegovićev odgovor nije se dugo čekao. Tvrdi kako je zapravo Ivanić taj koji želi stvoriti paralelni sustav jer će u svom pismu Međunarodnom sudu svoje privatno mišljenje predstaviti kao službeni stav Predsjedništva BiH.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prilikom posjeta Beogradu istaknuo je kako je Ivanićevo otvoreno pismo samo dokaz da je obavještajna služba pod utjecajem Bakira Izetbegovića.

Visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Europske unije, Federica Mogherini, u četvrtak je trebala posjetiti BiH i sastati se s članovima Predsjedništva, predstavnicima vlada, političkih stranaka i parlamenata, no zbog nevremena njezin avion nije mogao sletjeti na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Uoči posjeta istaknula je kako radi na tome da svaka od zemalja Zapadnog Balkana krene naprijed na putu reformi i euroatlantskih integracija jer je to proces koji nema alternativu.