Mogherini i Hahn: Provedba izbora će biti uzeta u obzir za Mišljenje EK o BiH

Visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i povjerenik za proširenje i politiku susjedstva Johannes Hahn ocijenili su da su građani Bosne i Hercegovine iskoristili demokratsko pravo i na miran način glasovali za vlasti koje čeka rad na brojnim izazovima da bi zemlja napredovala na putu ka EU.

U zajedničkoj izjavi, izrazili su očekivanje da će svi politički lideri pristupiti procesu formiranja vlasti na svim razinama tako što će konstruktivno raditi zajedno u interesu građana, ističući da je važno ubrzo konstruirati Dom naroda Parlamenta FBiH u skladu sa odlukama Ustavnog suda BiH.

”Održavanje i učinkovita provedba Općih izbora će biti uzeti u obzir u okviru Mišljenja o osnovanosti zahtjeva BiH za članstvo u Europskoj uniji koje priprema Europska komisija”, istaknuli su Mogherini i Hahn, podsjećajući da je podnošenjem zahtjeva za članstvo u veljači 2016. godine, BiH donijela stratešku odluku na putu integracija u EU. Mišljenja su da novi mandat može biti prilika da politički lideri pokažu i građanima i EU, obnovljeno opredjeljenje i odlučnost da provedu sve reforme potrebne za napredak, a EU će i dalje podržavati i nastaviti biti uz BiH, njene institucije i građane, prenosi Delegacija EU u BiH izjavu Mogherini i Hahna.