Mogućnosti koje nudi Europska banka za obnovu i razvoj

Nakon Sarajeva i Banja Luke, radionica o procedurama javne nabave po pravilima Europske banke za obnovu i razvoj (ERBD) održana je i u Mostaru. Na radionici se okupilo preko 50 sudionika iz cijele BIH, predstavnika javih poduzeća, organa uprave te obrazovnih institucija.

“Morate ispuniti stroge kriterije koje Europska banka za obnovu i razvoj zahtjeva kako bi krediti bili efikasni. Banka tijekom cijelog kredita prati korisnike kroz tehničku pomoć, a to čini i ovim radionicama”, poručio je Đenan Salčin, direktor Agencije za javne nabave BiH

Kako bi se profilirali stručnjaci, znanje je nužno. Stoga je Europska banka za obnovu i razvoj prepoznala kvalitet master studija u Rimu. Do sada, ERBD je stipendirala 12 studenata iz BiH koji su znanje stjecali u glavnom gradu Italije.
“Da bi netko dobio ovu stipendiju mora imati završen diplomski studij, mora odlično govoriti engleski jezik. Stipendija pokriva sve troškove obrazovanja – školarinu i stan”, kaže Veljko Sikirica, jedan od čelnih ljudi za nabave ERBD-a u Londonu i profesor na Sveučilištu u Rimu ToR Vergata.

U idućih pet godina, Europska banka za obnovu i razvoj  planira uložiti još dodatnih 500 milijuna KM u BiH kroz različite projekte.