Most za prijevremene izbore, HDZ-ovi europarlamentarci protiv Karamarka

Božo Petrov objavio je u srijedu da Most ne namjerava sudjelovati u preslagivanju Vlade i da ta lista traži prijevremene izbore. Potpredsjednik Hrvatske vlade rekao je da je to stav Mosta koji je održao sjednicu Nacionalnog vijeća.

Udarac je to HDZ-u, koji je ranije ovog tjedna najavio da će tražiti novu većinu u Saboru i opoziv premijera Tihomira Oreškovića. Međutim, čini se da je na pomolu raskol u najvećoj hrvatskoj stranci. HDZ-ovi zastupnici u Europskom parlamentu uputili su pismo zastupnicima stranke u Hrvatskom saboru u kojem apeliraju na kolege da ne glasaju za opoziv Oreškovića.

“Uvjereni smo da je interes države, Vlade i stranke ispred interesa bilo kojeg pojedinca. U ovom trenutku smatramo da je, umjesto rušenja Vlade koju je HDZ formirao, u nacionalnom interesu njena stabilnost i funkcionalnost. Izražavamo solidarnost s vama i pozivamo vas da glasujete po savjesti za dobrobit Hrvatske”, navodi se između ostalog u pismu kojeg potpisuju Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Andrej Plenković i Davor Ivo Stier.

Njihovoj poruci pridružio se i Gordan Jandroković, zastupnik HDZ-a, koji je rekao da bi Klub zastupnika HDZ-a trebao preispitati oportunost zahtjeva za opozivom. Ranije je već nekoliko zastupnika stranke odbilo podržati zahtjev predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka koji namjerava srušiti Oreškovića.