Mostar od danas središte regije

Mostar je danas i sutra ponovno središte jugoistočne Europe. Uz Dane Matice hrvatske Mostar i Međunarodni sajam gospodarstva, najviše pozornosti svakako privlači susret na najvišoj razini hrvatskog člana bh. Predsjedništva Dragana Čovića, predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića i premijera Bugarske Bojka Borisova.

Lobiranje za EU

Susreti državnika iz BiH, Srbije i Crne Gore nisu rijetkost, ali ovom mostarskom posebnu težinu i značaj daje nazočnost premijera Bugarske, države koja trenutačno predsjeda Europskom unijom, te premijera Hrvatske, koja je vodeći lobist i zagovornik ulaska susjednih zemalja u članstvo Unije. Zbog toga svi politički i gospodarski susreti u Mostaru, uključujući današnju večeru predsjednika i premijera, imaju snažan proeuropski pečat, piše Večernji list BiH.

Svi spomenuti dužnosnici sudjelovat će i na ceremoniji otvaranja Sajma gospodarstva Mostar 2018. godine kojemu je pokrovitelj i zemlja partner Republika Srbija. Kako je planirano, gostima Sajma obratit će se direktorica Dalfina Bošnjak, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić te predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji će Sajam proglasiti otvorenim.

Tom prigodom će se uručiti i posebna priznanja Plenkoviću, Čoviću i Vučiću. Najljepši uvod u regionalne i europske dane grada na Neretvi upriličen je sinoć svečanim otvaranjem Mostarskoga proljeća čiji su visoki pokrovitelji predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović i hrvatski član bh. Predsjedništva Dragan Čović.

Danas se otvara i Ured Hrvatske gospodarske komore u Mostaru, čime se šalje poruka o većoj ekonomskoj vezi dviju zemalja. U sklopu Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2018. održat će se brojne manifestacije, prezentacije, kako domaćih potencijala tako i mogućnosti suradnje sa zemljama regije, ali i drugih zemalja od kojih su najzastupljenije Kina, Mađarska i Italija. Na marginama ovoga događaja održat će se već tradicionalno Večer Posavine u Hercegovini, ali i Večer Podravke, na kojoj se okupljaju brojni ugledni gospodarstvenici, politički i drugi dužnosnici.

Bilateralni susreti

Prema informacijama koje su objavili mediji, predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i član Predsjedništva Mladen Ivanić neće doći na otvaranje Sajma, kao ni na večeru regionalnih lidera. To, ipak, neće umanjiti značaj svih najavljenih događaja. Čović će, kao domaćin, imati bilateralne susrete s Vučićem, Vujanovićem i Borisovom. Što se tiče Vučića, on će se sastati s predstavnicima mostarskih Srba, obići radove na obnovi saborne crkve te razgovarati s episkopom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Grigorijem. Vučić će boraviti i u Trebinju, gdje će obići radove na izgradnji dječjeg vrtića “Srbija”, otvoriti Konzularni ured i obići sabornu crkvu.

Izvor: HMS