Mostarski gospodarstvenici spremni pomoći u obnovi Binga

Završen je očevid na zgarištu Trgovačkog centra Bingo koji je proteklog vikenda izgorio u velikom požaru. Prema riječima glasnogovornika MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije Ljudevita Marića, uzeti su fragmenti s požarišta i sada je sve u rukama županijskog Tužiteljstva koje nastavlja s istragom. Marić je dodao kako je prerano donositi bile kakve zaključke o uzrocima požara te da istraga može potrajati i godinu dana. I dok se istraga nastavlja, mostarski gospodarstvenici su održali sastanak kako bi pronašli način kako pomoći vlasnicima Binga da se objekt što prije obnovi.

Gospodarstvenici će na različite načine dati svoj doprinos ponovnoj izgradnji Binga u Mostaru. Istaknuli su kako svi mogu pomoći, ne samo novčano, nego i strojevima, radom i asistencijom.

“Gledajući unatrag, rijetko smo se sastajali iz razloga solidarnosti s gospodarstrvenicima, uglavnom su to bili razlozi solidarnosti s izbjeglicama i socijalnim kategorijama, ali došlo je vrijeme zbog teškog incidenta koji se dogodio Bingu da se sastanemo na incijativu gospodina Memića i nađemo način kako da svi zajedno pomognemo Bingu u izgradnji novog objekta i zadržavanju stotinjak radnih mjesta”, rekao je Šemsudin Hasić, suvlasnik tvrtke Hercegovinalijek.

Istaknuto je kako se ovim sastankom šalje snažna moralna potpora te da je dobro što gospodarstvnici pomažu jedni druge.

“Ovo je jako važan objekt da bi ga Mostar izgubio. Važno je da se što prije organiziramo, tu moraju doći i dizalice i strojevi i šleperi, puno je tu posla, a treba prvo krenuti od čišćenja. Vlasnicima Binga je ova pomoć sigurno značajna, a u pitanju je i brzina zbog ekonomske opravdanosti pa moramo početi što prije”, rekao je vlasnik tvrtke HP Investing Haso Pekušić.

Potporu je dao i direktor Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostara Salem Bubalo. Ističe kako će Grad uložiti veliki napor da objekt što prije ponovno ugleda svjetlo dana.

“Šteta koja je uzrokovana gubitkom Binga teško se može opisati riječima. Izlaskom gradonačelnika Ljube Bešlića na teren iste večeri kad se nesreća dogodila, Grad Mostar pokazao je da želi pomoći u ovom trenutku Bingu. Učinit ćemo veliki napor da ovaj objekt ponovno ugleda svjetlo dana, i to što prije. Svjesni smo da će Grad pretrpjeti znatnu štetu u financijskom i ostalom smislu, da ne spominjem radna mjesta. U svakom slučaju ovaj moralni čin ili čin solidarnosti gospodarstvenika Grada Mostara i drugih aktera koji suosjećaju s nemilim događajima doprinijet će novoj klimi financijskih aranžmana Mostaru i dizanju Binga na razinu bolju od one što je do sada bila”, rekao je Bubalo.