Mostarski umirovljenici nezadovoljni nacrtom novog zakona

Rasprava o Nacrtu zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, koji je u posljednje vrijeme izazvao dosta rasprava u javnosti, održana je u ponedjeljak i u Mostaru. Vlasti smatraju kako je nacrt zakona dobar, a kao jednu od novina ističu raniju isplatu mirovina.

“Nekad slabiji priljev sredstava uzrokuje kašnjenja u isplati mirovina. Novim zakonom uvodimo i tzv. trezorsko poslovanje. Dakle, federacijski proračun će jamčiti isplatu mirovina. Poslije usvajanja zakona, mirovine bi se trebale isplaćivati do petog u mjesecu. Sve manjkove od uplata doprinosa nadoknađivat će se iz proračuna Federacije BiH”, rekao je Kenan Spahić, pomoćnik federalnog ministra rada i socijalne politike za sektor mirovinskog i invalidskog osiguranja.

Umirovljenici ne vjeruju da će se mirovine moći isplatiti do petog u mjesecu ako nema dovoljno sredstava. Nezadovoljni su novim nacrtom zakona.

“Ovaj sastanak bio samo forme radi. Svi naši prijedlozi i primjerdbe nisu prošli osim one da se u slučaju smrti umirovljenika isplati 360 KM”, komentirao je razočarani predsjednik Upravnog odbora umirovljenika Mostar Zijo Pošković.

Jedan od glavnih zahtjeva umirovljenika je da se novim zakonom propiše preračun svih mirovina u Federaciji po tzv. bodovnom sustavu. Veliki broj umirovljenika i ne zna da se donosi novi zakon koji će uređivati njihov položaj i prava. Međutim, ono što znaju i u čemu su jedinstvenog mišljenja je da je njihov položaj daleko od zadovoljavajućeg.

Zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju Federacije BiH trebao bi biti usvojen do kraja rujna ove godine.