Na mostarskim grobljima sve manje mjesta, cijene visoke

Nedostatak prostora za ukop umrlih već godinama predstavlja veliki problem za građane Mostara. Iz godine u godinu, broj raspoloživih grobnih mjesta se smanjuje.

U najvećim mostarkim katoličkim grobljima, Masline, Smrčenjaci i Šoinovac, postoji oko tri i pol tisuće grobnica. U Maslinama i Smrčenjacima svi su kapaciteti popunjeni.

Hrvatsko katoličko pogrebno društvo “Sv. Antun Padovanski”, koje upravlja ovim grobljima, financira se članarinama i donacijama. Cijena godišnje članarine iznosi oko 18 KM. Stoga se članovima ovog pogrebnog društva prilikom smrti snose svi troškovi pokopa.

U gradskom groblju Sutina, gdje se ukopavaju građani svih vjerskih i nacionalnih opredjeljenja, ima dovoljno ukopnih mjesta. Cijena grobnog mjesta u Sutini je, u usporedbi sa svim gradskim grobljima, uvjerljivo najniža:

“Jedna betonska grobnica za dvije osobe stoji 2.400 KM, za jednu osobu 1.200 KM. Osim toga, pružamo i usluge izravnog ukopa u zemlju tijela i urni”, izjavila je za Našu TV Vesna Mrgan Karanović, direktorica JP Komos u stečaju.

Sutina nema organizirano plaćanje godišnje članarine za održavanje groblja. Članarina se planira uvesti u dogledno vrijeme.

Kao jedno od mogućih rješenja za veći broj raspoloživih grobnih mjesta je krematorij. No, BiH ga nema. Stoga građani najčešće kremiranje obavljaju u Hrvatskoj ili u Srbiji. U Zagrebu prošle godine kremirano je 35 umrlih osoba iz BiH.