U Mostaru otvoren Drugi međunarodni kongres fizioterapeuta BiH

U Hotelu Mepas u Mostaru u četvrtak je svečano otvoren Drugi međunarodni kongres fizioterapeuta Bosne i Hercegovine koji će trajati do 2. rujna.

Na kongresu se okupilo više od stotinu eminentnih imena iz područja fizioterapije iz Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Njemačke, Nizozemske, Slovenije, Srbije, SAD-a i Bosne i Hercegovine.

Program kongresa temelji se na ideji razmjene informacija bitnih za razvoj fizioterapije, spoznaja o novim dostignućima i tehnologijama te njihovoj primjeni u svakodnevnom radu.

Ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) u Mostaru Ante Kvesić rekao je kako je svaka razmjena iskustava domaćih i inozemnih stručnjaka uvijek dobrodošla, naglasivši kako se i u domaćim klinikama mnogo toga radi na polju fizioterapije, ali da je to još uvijek malo poznato javnosti.

“Na našoj Fizijatriji rade se moderni tretmani i na ovaj način to želimo promovirati. Neke od najsuvremenijih metoda već se implementiraju, a jedan ovakav skup će, siguran sam, donijeti još neke novine”, istaknuo je Kvesić u izjavi za novinare.

Po riječima predavača iz klinike KORPEO iz Frankfurta dr. Harisa Čolakovića, suvremene metode u fizioterapiji razvijaju se jako brzo te fizioterapeuti moraju ići u korak s vremenom.

Naglasio je kako je u Njemačkoj do sada ove godine 15 milijuna pacijenata zatražilo fizioterapeuta te da se smatra kako će ta brojka do 2025. godine biti udvostručena, što je posljedica ubrzanog načina života.

Pročelnica Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju SKB-a Mostar Mladenka Naletilić ocijenila je kako je značaj ovakvih događaja uvijek višestruk te da oni predstavljaju veliki stručni doprinos i razmjenu iskustava.

“Ovakvi događaji pružaju mogućnost da vidimo gdje smo mi u svijetu, gdje imamo nedostatke, a gdje smo dobri, što trebamo popraviti, a svakako je to i mogućnost da istupimo prema drugima i da druge upoznamo s nama”, dodala je Naletilić.

Rekla je kako je fizikalna medicina dugo bila u medicinskom zapećku te da je tek u zadnje vrijeme doživjela svoju ekspanziju naglasivši kako se na ovaj način stvaraju preduvjeti za stupanje u kontakt sa razvijenijim klinikama, zatim za educiranje domaćeg kadra te za poboljšanje rada domaćih klinika.

Pokrovitelji ovogodišnjeg Kongresa su Komora fizioterapeuta Federacije BiH, Sveučilišna klinička bolnica Mostar Mostar te Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru.