U Mostaru započela konferencija “Sfera 2017: Tehnologije betona”

Treća Međunarodno znanstvena konferencija “Sfera 2017: Tehnologije betona” počela je u četvrtak u Mostaru. Konferenciji je nazočilo više od 400 gospodarstvenika i poduzetnika iz cijele regije.
Održana su predavanja stručnjaka iz Bosne i Hercegovine o najvećim izazovima na području građevinarstva.

“Apeliram na one koji danas nisu prisutni, a to su predstavnici nadležnih ministarstava, predstavnici vlasti, svi oni koji bi nam mogli pomoći da se problem u građevinarstvu, tj. problem zakonske regulative riješi usvajanjem, odnosno preuzimanjem uredbe o građevinskim proizvodima”, rekla je Azra Kurtović, profesorica na Građevinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Važnost ovoga problema prepoznao je i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić: “Ako želimo ići prema Europskoj uniji, onda je to iznimno važno i vjerujem kako će i s ovoga skupa takvi poticaji doći do onih u parlamentima, da se jednostavno želimo uključiti, ali se ne možemo uključiti bez zakonske legislative harmonizirane s europskim normama”, naglasio je Bešlić.

Na konferenciji su predstavljene i suvremene tehnologije u proizvodnji betona. Osim predavanja, spomenuta konferencija dobro je mjesto za razmjenu iskustava i ostvarivanje međunarodne i domaće suradnje.

Gradonačelnik je dodao kako je Mostar kao grad mostova idealan za ovakve konferencije koje podižu našu znanstvenu zajednicu na višu razinu. Konferencija je i izložbenog karaktera, a štandovi se mogu posjetiti još u petak u Intera tehnološkom parku.