U Mostaru započeo Seminar folklora Hrvata u BiH

Brojna hrvatska kulturno-umjetnička društva iz Bosne i Hercegovine i inozemstva, ovih dana borave u Mostaru. Razlog je održavanje Seminara folklora Hrvata u BiH, prilikom kojeg se međusobno upoznaju, ali i stječu nova znanja u cilju očuvanja tradicije naših prostora.

Seminar folklora Hrvata u BiH, jedan je od susreta, prilikom kojeg se obrađuju teme plesova, pjesme, nošnje i običaja. U središtu ovogodišnjeg su običaji Hrvata iz Središnje Bosne.

Na Seminaru folklora Hrvata u BiH, sudjeluje oko 50 polaznika. U Mostar su stigli kako iz drugih djelova BiH, tako i iz Hrvatske, Njemačke, Austrije i Švicarske.

“Ovo područje je specifično po svim svojim karakteristikama s obzirom na to da se tu sudaraju dva područja – područje Dinarida i područje Panonije, ravnice – gore do Žepča. Zanimljiva je još činjenica da tu imamo i varoške plesove, tj. gradsku tradiciju. Ona je potpuno drugačija – od stila, nošnje, glazbene pratnje i ostaloga” rekao je Vedran Vidović, predsjednik Organizacijskog odbora Seminara folklora Hrvata u BiH.

Seminar folklora Hrvata u BiH održava se 7. put u organizaciji Udruge hrvatskih amaterskih kulturno umjetničkih društava.