Muhamed Filipović: “Da Komšić ima imalo političke kulture i morala ne bi se kandidirao”

Unatoč tomu što je već odavno u devedesetim godinama života, njegova misona dubina i lakoća izražavanja je zadivljujuća. No, očito je da mu njegova politička i stranačka neopterećenost dopušta govoriti onako kako misli bez ikakvih kalkulacija. Jasno je da je velik broj Bošnjaka koji ovako promišljaju, ali nemaju prilike doći do medija ili zbog političkih kalkulacija ili straha od okoline ne smiju reći svoje mišljenje.

Upitan što misli o Željku Komšiću, akademik Filipović je naizust ustvrdio kako se Komšić, da ima imalo političke kulture ne bi kandidirao za hrvatskoga člana Predsjedništva.

„On ima to zakonsko pravo jer je rođen kao Hrvat, ali nije pošteno predstavljati narod koji nije za tebe glasao“ – kazao je Filipović.

On za sebe kaže kako je već jako dugo u javnom životu „skoro sedamdeset godina, od marta 1943. godine“ kada je pristupio u SKOJ-u.

Na upit što misli hoće li Dragan Čović opet koalirati sa SDA odgovorio je kako pretpostavlja da će mu iz Zagreba biti savjetovano da vodi politiku totalne opozicije.

„Ako bude surađivao sa SDA teško da će moći doprinijeti ostvarenju svojih političkih ciljeva“.

Akademik je mišljenja da bi se politika mogla prebaciti na kantone i da će se ubuduće tu voditi glavna politička utakmica. Zanimljivo da nijedan bošnjački portal nije prenio misaone i političke dubine najpoznatijeg živućeg bh filozofa i akademika.

Cijeli intervju pogledaj te u video prilogu.