Muselimović za Našu TV: “Uhićenje branitelja protuzakonito”

Uhićenje desetorice pripadnika HVO-a u Orašju za Našu TV komentirao je i ugledni mostarski odvjetnik Josip Muselimović. Ističe da je određivanje mjere jednomjesečnog pritvora najgrublja povreda osnovnih ljudskih prava i sloboda.

“Uhićenje deset osoba u Orašju potpuno je nezakonito, suprotno je odredbama Zakona o kaznenom postupku koji izrijekom navodi kada se protiv određene osobe može odrediti mjera pritvora. Ako su ove osobe surađivale s pravosudnim organima prije kaznenog postupka i tijekom njega, ako su se redovno odazivale na pozive suda, a bilo je tako, onda je njihovo lišenje slobode apsolutno nezakonito. Može se slobodno reći da je to najgrublja povreda temeljnih ljudskih prava i sloboda. Ušli smo u sferu potpunih nesporazuma koji će bitno opteretiti našu stvarnost u idućem desetljeću”, rekao nam je Muselimović.

Izjave Vinka Štefaneka, pukovnika Hrvatske vojske u kojima je potvrdio da je upravo on zapovijedao postupcima Hrvatskog vijeća obrane na području Orašja i istočne Posavine, također, navodi Muselimović, pokazuju da je optužnica potpuno promašena.

Deset pripadnika HVO-a koji imaju i hrvatsko državljanstvo, uhićene prije sedam dana, Tužiteljstvo BiH tereti za ratne zločine protiv Srba 1992. i 1993. godine. Sud BiH im je odredio jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od mogućnosti utjecaja na svjedoke i bijega.