Muslimani obilježavaju prvi dan Kurban-bajrama

Muslimani od ranih sati u ponedjeljak proslavljaju prvi dan Kurban-bajrama, jednog od dva najveća praznika u islamu. Tisuće vjernika islamske vjeroispovijesti od ranih sati diljem Bosne i Hercegovine u džamijama je sudjelovalo u sabah namazu, klanjanju bajram-namaza te slušalo bajramsku hutbu.

Kurban-bajram se obilježava četiri dana, dva mjeseca i deset dana nakon Ramazanskog bajrama.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Husein ef. Kavazović, naveo je, između ostalog, u svojoj poruci vjernicima povodom obilježavanja Kurban-bajrama:

“Njemu se zahvaljujemo na blagodatima i darovima, na milosti kojom nas obasipa. Neka je mir na Njegova poslanika Muhammeda i sve njegove vjerne sljedbenike. Danas je dan Arefata, a u njemu hadžije iz svih dijelova svijeta privode kraju obrede hadža. Danas je veliki dan, dan oprosta kojeg Uzvišeni dariva sinovima i kćerima Ademovim. To je prilika za sve nas da se susretnemo sa sobom i da taj dar otvorena srca primimo i uputimo iskrenu tevbu Svevišnjem. Kurban-bajram obilježit ćemo namazom i kurbanom. Naše džamije će biti pune vjernika, a srca iskrene radosti. Kurban je prilika da sebi posvijestimo da i naš životni put zahtijeva odricanje i žrtvu. Prisjetimo se Ibrahima, a.s., i njegovih sinova i njihove spremnosti na pokornost Gospodaru svjetova. Također, prisjetimo se i drugih Božijih poslanika (neka je na njih mir i spas) i dobrih ljudi (evlija), naših predaka, koji su svojim životima svjedočili vjeru i nama je prenosili.”