Mustaču i Perkoviću doživotni zatvor

Mustač i Perković u Njemačkoj osuđeni na doživotni zatvor Zdravko Mustač i Josip Perković, bivši dužnosnici Službe državne sigurnosti, jugoslavenske obavještajne službe (UDBA), osuđeni su u Münchenu na kazne doživotnog zatvora zbog naređenja ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine.

Poslije 21 mjeseca suđenja na Višem zemaljskom sudu u Münchenu, sud je odobrio zahtjev tužiteljstva za doživotne kazne zatvora, dok je obrana tražila oslobađajuće presude i odbacivanje svih točki optužnice.

Na istom sudu 2008. godine hrvatski državljanin Krunoslav Prates osuđen je na doživotni zatvor zbog pomaganja u ubojstvu Đurekovića. Prates je, zaključio je tada sud, ključ garaže u kojoj je ubijen Đureković predao Perkoviću, koji je taj ključ prema presudi proslijedio dosad neutvrđenim počiniteljima. Mustač je tada bio nadređeni Perkoviću u Službi državne sigurnosti.

Tužiteljstvo je prošlog tjedna kazneno djelo pomaganja u ubojstvu prekvalificiralo u sudjelovanje u ubojstvo s predumišljajem, za što je prema njemačkim zakonima predviđena doživotna kazna.

Đureković je bio svjedok financijskih malverzacija u koje je u državnoj naftnoj kompaniji INA bio upleten sin Mike Špiljka, tadašnjeg visokopozicioniranog jugoslavenskog političara.