Na Kedžari obilježen Divin dan

Prve nedjelje poslije svetkovine sv. Petra i Pavla, na lokalitetu Kedžara na Vran planini obilježava se Divin dan u spomen djevojke Dive Grabovčeve koja je izgubila život u osmanlijsko doba odbivši napustiti katoličku vjeru.

Župa sv. Ilije proroka Doljani u subotu je organizirala misu uočnicu, a središnje misno slavlje u nedjelju predvodio je don Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu. Na proslavu Divina dana stigli su i rektori te prorektori većine hrvatskih sveučilišta na čelu s predsjednikom Rektorskog zbora te dvojicom pomoćnika ministra znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.

Etno skupina “Čuvarice” otpjevala je pjesmu “Diva s Vrana”, a tekst Poruke Dive Grabovčeve izrekla je djevojka Daria Pavlović odjevena u u ramsku narodnu nošnju.

I ove godine obilježavanje Divina dana privuklo je tisuće hodočasnika iz ramskog kraja, ali i iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine, Hrvatske i dijaspore.

Diva Grabovčeva je, prema narodnoj predaji, bila djevojka koja je u 17. stoljeću tri puta odbila ponudu za brak Tahir-bega Kopčića, koji ju je potom pronašao na Vran planini i usmrtio. Njezin usamljeni grob postao je mjesto hodočašća, a njezina priča inspiracija katoličkom puku.