Nagrađeni ljubuški “najčitatelji”

Svečanost proglašenja “Najčitatelja 2016. godine” upriličena je u srijedu u Knjižnici Ljubuški u dvije kategorije: za učenike osnovnih škola i odrasle čitatelje s područja općine Ljubuški. 20 najaktivnijih čitatelja nagrađeno je besplatnom članskom iskaznicom za 2017. te prigodnim darovima.

Luka Vegar, učenik 3. razreda Osnovne škole Marka Marulića iz Ljubuškog proglašen je najčitateljem za 2016. godinu, kao osnovnoškolac koji je posudio najviše knjiga.

“Svakog tjedna dolazim ovdje kako bih uzmeo drugu knjigu za čitanje. Najviše volim pustolovne i zabavne knjige. Knjigama me najviše privlači njihova posebnost. To je ono što volim i što me iznenađuje”, rekao je Luka.

U kategoriji odraslih čitatelja, nagrada je pripala diplomiranoj pravnici Mirjani Bačić koju je titula najčitateljice za 2016. godinu itekako iznenadila.

“Ako sam ja najčitatelj u općini Ljuuški, onda se u našem gradu baš puno i ne čita. Knjiga je moje najveće blago. Kući ih imam jako puno i čitam kad god mogu. Ova nagrada mi puno znači”, rekla je dobitnica priznanja.

Projekt “Najčitatelj” se prvi put održao u Knjižnici Ljubuški. Voditelj knjižnice Ivica Vizentaner istaknuo je kako im je svrha prije svega promicanje čitanja i razvijanje ljubavi prema knjizi: “Jedan od ciljeva jest i razvijanje navike korištenja knjižnice i njezinih sadržaja tijekom cijeloga života potičući pri tome naviku i uživanje u čitanju. Prema statistici posudbe, knjižničarke su utvrdile identitete članova-najčitatelja u kategoriji učenici osnovnih škola s područja općine Ljubuški te kategoriji odraslih čitatelja koji su posudili najveći broj knjiga tijekom 2016. godine te se pokazali vrijednim i marljivim članovima koji su rado čitali i razgovarali o knjigama, tražili savjet pri odabiru naslova te pravovremeno vraćali posuđene knjige.”

Nagrade najčitateljima uručio je Ivan Bebek, ravnatelj Javne ustanove Kulturno-sportski centar Ljubuški u sklopu koje i djeluje ljubuška Knjižnica. Organizatori se nadaju kako će manifestacija postati tradicionalna te su pozvali sve Ljubušake da se već danas uključe u projekt “Najčitatelj 2017. godine”.