Najavljena informatička obuka za djevojčice u Mostaru

Inicijativa ITGirls najavljuje besplatnu obuku iz programiranja za djevojčice u dobi između 13 i 15 godina. U suradnji s tvrtkom Microsoft u Bosni i Hercegovini, u prva dva vikenda rujna 16 zainteresiranih djevojčica imat će priliku raditi na vlastitoj internetskoj aplikaciji kroz programske jezike HTML, CSS i JavaScript. Sve zainteresirane djevojke mogu se prijaviti do 2. rujna putem internetskog obrasca. Trening će se održati u INTERA Tehnološkom parku u Mostaru.

“Inicijativu ITGirls pokrenuli su mladi zaposlenici i zaposlenice Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, inspirirani idejom digitalne revolucije, kako bi zainteresirali djevojčice za svijet programiranja. Naime, nezaposlenost je najveća među mladima, a pogotovo je izražena nezaposlenost mladih žena. S druge strane, kada je riječ o najtraženijim zanimanjima današnjice, sektor informacijsko–komunikacijskih tehnologija (IKT) prednjači u odnosu na sve druge. Dok se IKT sektor ubrzano širi, žene bivaju isključene iz ovog polja, najviše zbog činjenice da nisu jednako zastupljene u IKT obrazovnim programima”, navodi se u pozivu Inicijative ITGirls.

Obuka u Mostaru je četvrta besplatna obuka koju organizira ITGirls, nakon uspješno provedenih obuka u Sarajevu, Srebrenici i Doboju. Do kraja 2016. godine obuke će se održati još u Drvaru i Banjoj Luci.